10 tipu pro kvalitní spánek v těhotenství: odpočívejte a připravte se na porod.

Těhotenství přináší mnoho radosti a očekávání, ale také nové výzvy, jako je například zajištění kvalitního spánku. Jakmile se vaše tělo mění a vaše bříško začíná růst, může být těžší najít správnou polohu pro spánek. Avšak existuje několik osvědčených tipů a triků, jak si v těhotenství udržet kvalitní spánek a připravit se na příchod vašeho malého zázraku. Zde je 10 užitečných rad, které vám pomohou spát v těhotenství lépe a kvalitněji:

1. Spěte na levém boku:

Když jste těhotná, spánek na levém boku je ideální polohou. Tento postoj pomáhá zlepšit průtok krve a kyslíku k plodu, snižuje tlak na ledviny a může minimalizovat otoky. Navíc, ležení na levém boku může snížit tlak na vaše vnitřní orgány, což vám umožní lépe se vyspat.

2. Zajistěte si podporu:

Investujte do kvalitního těhotenského polštáře, který vám poskytne podporu a pohodlí během spánku. Těhotenský polštář může pomoci udržet vaše tělo v pohodlné poloze a minimalizovat nepohodlí spojené s růstem bříška.

3. Vyhněte se kofeinu a těžkým jídlům před spaním:

Omezte konzumaci kofeinu a těžkých jídel před spaním, abyste snížili riziko nočního buzení a nepohodlí spojeného s trávením. Místo toho zvolte lehkou večeři a užijte si klidnou a relaxační večerní rutinu.

4. Přizpůsobte si prostředí:

Vytvořte si v ložnici harmonické a uklidňující prostředí, které podpoří zdravý spánek. Ztlumte světla, vypněte elektroniku a zvažte použití aroma difuzéru s uklidňujícími esenciálními oleji, jako je levandule nebo heřmánek.

5. Dostatečný pitný režim:

Pijte dostatek tekutin během dne, ale omezte jejich konzumaci ve večerních hodinách, abyste minimalizovali noční návštěvy na toaletě. Dopřejte si dostatek vody během dne, abyste se vyhnuli dehydrataci, ale večer se soustřeďte na pití menšího množství tekutin.

Tajemství kvalitního spánku v těhotenství odhaleno

6. Vytvořte si relaxační rutinu:

Před spaním si udělejte čas na relaxaci a odpočinek. Zkuste relaxační cvičení, meditaci nebo lehkou jógu, abyste uvolnili svou mysl a tělo a připravili se na klidný spánek.

7. Věnujte pozornost tzv. „postelové“ hygieně:

Udržujte svou postel čistou a pohodlnou. Používejte čisté povlečení a zajistěte si pohodlné matrace a polštáře, které podporují správnou polohu těla během spánku.

8. Komunikujte se svým partnerem:

Pokud sdílíte postel s partnerem, buďte otevření ohledně svých potřeb a pohodlí během spánku. Těhotná žena může mít větší nároky na větrání ložnice, světlo, prostor v posteli,….. Komunikujte s partnerem a vše mu vysvětlete, jak se cítíte a co potřebujete.

9. Přizpůsobte se svým potřebám:

Nenechte se omezovat tradičními polohami spánku. Experimentujte s různými polohami a podložte si tělo polštáři podle svých potřeb, abyste našli tu nejpohodlnější spánkovou polohu.

10. Buďte trpěliví:

Není neobvyklé, že těhotné ženy mají problémy se spánkem. Buďte trpěliví a nebojte se požádat o pomoc, pokud se vaše problémy se spánkem zhoršují nebo vás trápí.

NÁŠ TIP:

Udržet kvalitní spánek během těhotenství může být výzvou, ale s těmito tipy a triky můžete získat ten nejlepší odpočinek pro sebe i pro vaše miminko. Nezapomeňte, že dobrý spánek je klíčem k vašemu celkovému zdraví a pohodě, a je to také skvělý způsob, jak se připravit na nadcházející příchod vašeho malého zázraku.

Leave a comment