Tvrdnutí břicha v těhotenství, kdy je to v pořádku a kdy navštívit gynekologa?

Během těhotenství prochází tělo nastávající maminky velkými změnami. Některé potíže, které se objeví, ji mohou vyděsit. K takovým patří například tvrdnutí břicha. Kdy je to v pořádku a kdy je lepší navštívit gynekologa? A jak vlastně tento problém vzniká? To patří k nejčastějším otázkám, které si gravidní ženy kladou.

Kdy se tvrdnutí objevuje a kdy jít k lékaři?

Tvrdnutí bříška se obvykle objevuje v polovině těhotenství, tedy okolo 20. týdne. Pokud nastane pouze několikrát denně, není třeba se znepokojovat. Obvykle za to může zvýšená fyzická námaha nebo stres. Jestliže tvrdnutí trvá déle než obvykle nebo se dostavuje velice často, je na místě navštívit specialistu. Zejména s blížícím se datem porodu by to mohlo signalizovat, že miminko už se chystá přijít na svět.

Když se blíží porod…

Od 38. týdne se tvrdnutí břicha objevuje častěji. Pokud je vše ostatní v pořádku a nedochází k žádným dramatickým změnám, znamená to blížící se konec těhotenství. Jakmile by tvrdnutí bříška provázely bolesti, je nutné kontaktovat gynekologa.

Tento zvláštní stav, kdy se bříško napne, je nepříjemný a nastávající maminku může vyděsit. Zejména prvorodičku, která nemá žádné zkušenosti.

Proč těhotenské bříško tvrdne?

Za tvrdnutím těhotenského bříška často stojí i vyšší aktivita děťátka. Jestliže se hodně hýbe a kope, svalovina děložní ztvrdne. Někdy může být na vině také nedostatek hořčíku.

Jak si od tohoto problému ulevit?

Někdy stačí změna polohy a bříško přestane pnout. Jindy pomůže, když si maminka dojde na malou a uvolní močový měchýř. Potíže mohou nastat i v kvůli nedostatku tekutin. Některým ženám pomáhá koupel v teplé vodě – ta by však neměla být příliš horká a relaxace by neměla trvat extra dlouho. Je dobré mít po ruce těhotenský a kojicí polštář, kteým uvolníte záda i bříško. Stačí najít správnou polohu na boku, nebo si polštářem podepřít záda a uvolnit bedra.

Leave a comment