Přenášení v těhotenství aneb příroda si dělá věci po svém.

Příroda si dělá věci po svém. I když vám lékař vypočítal datum porodu, může se stát, že děťátku se zatím ven nechce a přenášíte. To znamená nejen větší fyzickou námahu a únavu, ale také s tím přicházejí otázky, jestli je vše v pořádku. O kolik dní je přenášení ještě v normě a kdy ne? A na co si dát pozor?

Jak se vypočítá termín porodu?

Nejprve si řekněme, jak se určuje datum očekávaného porodu. K nejpřesnějšímu odhadu slouží ultrazvukové vyšetření, které se provádí ve 12. týdnu těhotenství. Gravidita trvá 40 týdnů. Pokud maminka porodí o dva týdny dříve nebo později, tj. v rozpětí 38. až 42. týdne, je to stále ještě v normě. Přeci jen, i když gynekolog vychází z data poslední menstruace a z ultrazvuku, je nutné počítat s určitými odchylkami. O přenášení mluvíme teprve tehdy, když uplynul 42. týden těhotenství a blížícímu se porodu zatím nic nenasvědčuje.

Naprosto klíčovou roli hraje v tomto případě placenta. Jejím úkolem je miminko po celou dobu dobře zásobovat živinami a kyslíkem. Po 42. týdnu začíná její kvalita klesat a přestává postupně plnit některé důležité funkce. To by mohlo být pro děťátko ohrožující.

Maminky, které přenášejí, jsou pod pečlivým dohledem

Proto si lékaři zvou maminky, které přenášejí, na pravidelné a časté kontroly. Sledují, jak se miminku daří a zda je vše v pořádku. Hospitalizace těhotné ženy není vždy bezpodmínečně nutná, záleží na konkrétním zdravotním stavu a mnoha dalších faktorech. Pravda je, že když se lékařům něco nezdá, chtějí mít raději maminku raději stále na očích.

Pokud maminka neporodí přirozeně, lékaři porod vyvolají. To znamená, že těhotné ženě podají medikamenty a ty vedou ke stahům dělohy.

I když lékaři zatím nevědí, co přesně způsobuje, že některé maminky přenášejí, nejde o nic tak mimořádného, jak by se mohlo zdát. Podle odhadů se to týká zhruba 5 – 15 % těhotenství.

Přenášení je náročné i pro maminku, proto je fajn, když odpočívá, dá si nohy nahoru. K odpočinku Vám pomůže multifunkční, těhotenský a kojicí polštář Matýsek, velikost Maxi. Ideální pomocník pro unavená záda a relaxaci. Polštářek využijete po narození miminka na kojení a polohování Vašeho "drobečka".

Leave a comment