Pár tipů na smoothies pro nastávající maminku

Mixované nápoje, takzvané smoothies, se v posledních letech staly obrovským hitem. Jde o lahodné ovocnozeleninové nápoje, které poskytují pestrou škálu vitamínů, minerálů, enzymů a další přírodní látky nepostradatelné pro naše zdraví. Řada lidí si je připravuje po ránu, aby nastartovali svůj organizmus a dobili baterky. Některé druhy smoothies jsou ideální i pro nastávající maminky. Ty by je měly konzumovat podle chuti a potřeby. Nic se ale nemá přehánět, což platí i pro pití těchto hustých vitamínových bomb.

Jaké smoothie připravit?

Pro zdravý vývoj plodu je kyselina listová naprosto nepostradatelná. Zkuste si proto připravit takový nápoj, kde budou čerstvé listy špenátu. Výborně se k němu hodí jablko, grep nebo banán, klidně ale můžete přidat i karotku nebo salátovou okurku. Pro smoothie obecně platí, že začínáme s menším počtem ingrediencí, abychom vyzkoušeli, co nám vyhovuje. Když se naše chuť ustálí, přidejme další ovoce nebo zeleninu. Samozřejmě nepoužíváme takové druhy, na které máme potravinovou alergii nebo nám kvůli těhotenským nevolnostem nedělají dobře.

Příprava je jednoduchá: ovoce a zeleninu zbavíme slupek, případně pecek a jadřince a důkladně omyjeme. Pak vše nakrájíme na malé kousky a umixujeme.

Proč pít ovocnozeleninové koktejly?

Pití smoothie přináší řadu výhod. Chuť všech rozmělněných surovin je jiná, než když jíme ovoce a zeleninu v klasickém syrovém stavu. Nápoj je lehce stravitelný a rychle dodá potřebnou energii. Také uhasí žízeň, což oceníme hlavně v létě. Za určitou nevýhodu lze považovat menší objem vlákniny – zejména pokud oloupeme třeba i jablka, hrušky a další druhy ovoce.

Zajímavé je, že smoothie je připravené během chvilky, ale zasytí na poměrně dlouhou dobu. Nastávající maminky by měly pít koktejl pomalu, po jednotlivých menších doušcích. Rozhodně není dobré vypít velkou sklenici „na ex“, dělejte přestávky.

Nezapomeňte na banány, okurku, jablka a mrkev

Suroviny pro tento zdravý nápoj přizpůsobte nejenom své chuti, ale také ročnímu období, respektive sezonnímu ovoci a zelenině. V létě vás báječně osvěží smoothie se salátovou okurkou, melounem nebo borůvkami. Kdykoli během roku si dopřejte syté, výživné mango. Určitě nezapomínejte na banány, jablka a šťavnaté pomeranče. Pravým požehnáním je i mrkev, pomeranč nebo brusinky.

Mixér nebo odšťavňovač?

Pro začátek není nutné pořizovat si drahé smoothie přístroje, poslouží dobře i běžný mixér, který máte doma. Na druhou stranu, s některými přísadami si tak snadno neporadí. Pokud si fantastické ovocnozeleninové nápoje skutečně oblíbíte a v jejich konzumaci budete chtít pokračovat, porozhlédněte se po vhodném modelu. Některé odšťavňovače si bezvadně poradí nejenom s tvrdými ingrediencemi, jako jsou třeba ořechy, ale rozmixují dokonce i led nebo díky nim připravíte v létě osvěžující zmrzlinu. Po příchodu miminka na svět pak tyto sofistikované přístroje využijete i při přípravě příkrmů, dětských kaší, nejrůznějších pyré, polévek nebo omáček.

Jdeme na to, pár receptů pro tebe a tvé miminko?

Banánové smoothie s medem a skořicí - Stačí rozmixovat jednu banán, půl šálku mléka, lžičku medu a půl lžičky skořice. Tento nápoj je bohatý na vápník a mnoho dalších živin, které jsou pro těhotné ženy velmi důležité.

Jahodové smoothie s ovesnými vločkami - Do mixéru dejte šálek jahod, půl šálku mléka, lžičku medu a půl šálku ovesných vloček. Mixujte, dokud není nápoj hladký. Tento smoothie obsahuje hodně bílkovin, vápníku a vitamínu C.

Zeleninové smoothie s avokádem - Do mixéru dejte jeden avokádo, špenátové lístky, banán, půl šálku mléka a lžičku medu. Mixujte, dokud není hladké. Tento nápoj obsahuje mnoho zdravých tuků, vitamínů a minerálů, které jsou pro těhotné ženy důležité.

Co se týče využití bylinek ze zahrádky, doporučuji přidávat do smoothie například máta, která má osvěžující chuť a může pomoci s trávením. Další bylinky, které lze využít, jsou například bazalka nebo petržel, které obsahují hodně vitamínů a minerálů. Je ale důležité si být jistý, že bylinky nejsou toxické nebo nejsou v rozporu s léky, které těhotná žena užívá.

Doufám, že Vám tyto tipy pomohou. Pokud máte další otázky, neváhejte se ozvat.

S láskou Marcela

Leave a comment