Jak pohodlně a bezpečně cestovat v těhotenství?

Těhotenství není důvodem, aby žena přestala cestovat. Na druhou stranu je dobré respektovat určitá omezení nebo změny, které nastaly. Pro první trimestr jsou charakteristické ranní nevolnosti, často doprovázené slabostí a závratěmi. Jestliže je žena zvyklá řídit, neměla by usednout za volant, pokud se necítí dobře. Od čtvrtého do šestého měsíce bývá nastávající maminka v nejlepší fyzické i psychické kondici. Krušné začátky již pominuly a jízda autem je opět pohodlná.

Jak zvládnout třetí trimestr?

Poslední trimestr by měla být žena hodně opatrná. I když je bříško hodně vypouklé, stále je nutné být za jízdy připoutána. V každém případě je rozumné dělat během delší cesty hodně přestávek a jezdit s doprovodem. Mnoho maminek přišlo na to, že když častěji zastaví a odpočinou si, nejsou potíže tak výrazné. Stačí přesednout si na chvíli dozadu a relaxovat díky polštáři, který je mimořádně pohodlný.

Letadlem nebo autem?

Hodně diskutované bývá cestování letadlem. Při jakékoli pochybnosti se raději poraďte s lékařem. U rizikového těhotenství nepřipadá tato varianta v úvahu. Obecně se má za to, že když je vše v pořádku, tak pro překonání velké vzdálenosti je nejvhodnější letadlo, pak následuje jízda vlakem v lůžkovém kupé anebo v autě. Na autobus raději zapomeňte, sezení je nepohodlné, gravidní žena nemá dost místa, aby se mohla projít nebo si natáhnout nohy. Stejně tak nemůže počítat s častými zastávkami.

Doporučení: ať už cestujete čímkoli, nezapomeňte vzít dostatek tekutin, abyste mohla dodržovat pitný režim!

Leave a comment