Rozhovor se spolumajitelkou paní Sekerkovou

V internetovém obchodu Matýsek si můžete objednat báječné relaxační polštáře, které vám zpříjemní těhotenství a kojení. Stejně tak oceníte mimořádně pohodlné pelíšky pro miminka, protože děťátku poskytnou skvělou oporu a bezpečí. Ovšem užitečných pomůcek, které tento e-shop nabízí, je mnohem více. Proto jsme spolumajitelce, paní Marcele Sekerkové, položili několik otázek.

Co vás vedlo k tomu, že jste začala podnikat právě v tomto oboru?

Odmala jsem vyrůstala v podnikatelské rodině. Moji rodiče jsou velice inspirativní, podnikají ve výrobě pracovních oděvů. Když jsem se v 15 letech rozhodovala, co budu dělat, krejčovina byla jasná volba. Po maturitě jsem se pustila do podnikání s rodiči a prošla si od šičky, střihačky přes mistrovou prostě všemi profesemi, kterými lze na šicí dílně projít. Díky tomu jsem získala výborný přehled, nenahraditelné zkušenosti a potřebné znalosti. A abych se dovzdělala i na ekonomické úrovni, pustila jsem se do dálkového studia OA v Plzni.

Pak nám život přinesl nádhernou změnu, čekala jsem svého prvního syna. Strašně jsme se na něj těšili, ale jelikož jsme vysoká, měřím 186 cm, poměrně brzy mě v těhotenství začala bolet záda. Všechny polohovací polštáře, které jsem si koupila, byly malé, tvrdé a neforemné. Tak jsem se naštvala a ušila si vlastní. Začaly k nám chodit kamarádky, že chtějí také polštářek, a tak se nám postupně začalo rozjíždět malé podnikání.

Než se náš první syn Martínek narodil, už jsme měli e-shop a začali jsme prodávat na internetu. Za dva roky se narodil druhý syn Tomáš. Podnikání a dvě malé děti, to dost dobře nešlo nějak rozumně skloubit. A tak jsme se rozhodli, že založíme rodinnou firmu a manžel převzal značnou část povinností. Jsme na trhu již 8. rokem a snažíme se vyrábět polštáře, které budou dělat nejen radost, ale budou i potřebné.

Jaké zboží nabízíte?

Relaxační a polohovací polštáře, to je naše hlavní náplň. Chci dělat polštáře univerzální, aby maminka nemusela mít jeden polštář na kojení a dalších deset na polohování miminka nebo sebe. Dále prodáváme pelíšky pro miminka, je to relativně novinka, stará zhruba 2 roky. Vše je na dobré cestě, pelíšky začínají pronikat na trh a získávají na něm své pevné místo.

Mimochodem, právě na pelíšky jsem velice hrdá. Bohužel jsme je začali vyrábět, až když už moje děti byly velké. Zrovna můj první syn by ho moc potřeboval, jelikož byl opravdu uplakané miminko

Také nabízíme zavinovačky a textilní doplňky do postýlek, ale nemáme na to tolik času, kolik bychom si přáli. Ale dělám vše pro to, aby se opět objevily v naší nabídce.

Z kolika druhů kojicích polštářů si mohou zákazníci vybrat?

Pokud jde o dezén, zatím jsme měli na výběr zhruba z pěti desítek. Koncem září odstartujeme novinku, moc se na ni těším. Maminky si budou moc vybrat z neomezeného množství potahů a půjde skutečně o unikátní nabídku. Nabídneme zákaznicím cca 40 barevných variant a materiálů, takže si samy vytvoří vlastní kombinace, jaké se jim budou nejvíc líbit. Chceme, aby měly volnou ruku a kojicí polštáře v maximální možné míře odpovídaly jejich představám.

Jinak co do velikosti lze koupit polštáře Maxi a Standard, výplň je také dvojí, a to EPS nebo EPS duté vlákno.

Tulicí polštáře, to zní zajímavě. Komu a k čemu slouží?

Nezapomínáme ani na muže. Spokojené maminky nám volaly, že jim naše polštáře maximálně vyhovují a jestli bychom něco nevymyslely i pro tatínky. A tak vznikl válecí polštářek, který je ideální i pro muže, co chrápou. Tatínkové se o polštář opřou, tím si vytvoří příjemnou oporu a mohou spát klidně i na boku. Jde o nejšetrnější a nejzdravější způsob spánku, hlavně pokud jde o to vyhnout se nepříjemnému chrápání.

Tulicí polštář je výbornou volbou i při polohování dlouhodobě ležících pacientů. Mezi zákaznicemi mám například paní, která od nás bere polštářky pro děti. Ty jsou upoutané na lůžko, takže polštářky pomáhají mamince při jejich polohování.

Co na vašich polštářích maminky oceňují nejvíce?

V první řadě jejich kvalitu, zpracování a to, že jde o český výrobek. Maminky se stále více zajímají o to, odkud výrobky pocházejí, kdo je vyrábí a zda mají atesty. My jim rádi tyto informace poskytujeme, a dokonce jsme přemýšleli o tom, že natočíme video, jak vlastně takový polštářek vzniká.

Mají vaše výrobky atest?

Jako jediní v ČR máme atesty přímo na výrobky. To znamená, že celý výrobek, nikoli pouze materiál, má atest z TZÚ o nezávadnosti výrobku. Vztahuje se to jak na polštáře, tak i na pelíšek.

O jaké zboží je ve vašem internetovém obchodu největší zájem?

Nejvíce se prodávají kojicí polštáře Maxi s výplní PES duté vlákno a pak pelíšky.

A pokud jde o doplňkový sortiment, jaké zboží vede co do prodejnosti?

Jsou to rychlozavinovačky pro miminka.

Objednávají hlavně nastávající maminky, nebo dostáváte objednávky i od tatínků, případně prarodičů?

To je zajímavá otázka. Docela nás překvapilo, že polštáře hodně objednávají tatínkové. Maminky je vyberou, ale objednávku dostanou na starost tatínkové. Takže ti nám pak, chudáci, volají, a chtějí poradit, co přesně mají koupit a jakou vybrat výplň. My jim samozřejmě moc rádi vyjdeme vstříc.

Stalo se, že jeden tatínek například zapomněl polštářek objednat a paní pouštěli druhý den z porodnice. Sedl do auta a jel pro něj, ale protože byl z Moravy, jel k nám přibližně pět hodin, aby polštář získal. Takže někdy tu máme docela veselo.

Nebo polštářky objednávají kamarádi nebo kolegové z práce, to se stává také dost často. Proto zasíláme polštářky v krabicích, na kterých není žádná nálepka ani logo Matýsek, aby maminky nepoznaly, co dostaly.

Uvažujete o tom, že do budoucna vaši nabídku ještě rozšíříte? Pokud ano, jakým směrem se bude ubírat?

Určitě zatím zůstaneme u polštářů a věciček do postýlky, a uvidíme, co čas přinese a co zvládneme ušít a vyrobit. Naše výrobky jsou originální, a proto nás to baví. Vymýšlíme pořád něco nového, potřebného a užitečného. Nechceme prodávat žádné zbytečnosti a zatěžovat domácnost něčím, co nebude nikdy zapotřebí.

Leave a comment