Lze otěhotnět během menstruace?

Přesto, že tato otázka byla mnohokrát probírána, stejně panuje ohledně odpovědi zmatek. Některé ženy věří, že otěhotnět během krvácení nelze, jiné zase tvrdí, že právě v těchto dnech počaly dítě. Jak to tedy je?

Skutečně to jde!

Důvodů, proč je oplodnění vajíčka během Vašich dnů možné, je hned několik.

Životaschopnost spermií nekončí hned po styku

Spermie jsou v pohlavních cestách schopné přežít několik dní, dokonce se udává, že až pět. Takže i když má žena sex v neplodných dnech, spermie si může na vajíčko „počíhat“ a oplodnit ho, až pro ni nastanou příhodnější podmínky.

Uvádí se, že plodných dní je v jednom cyklu zhruba šest, nebo sedm, z nichž poslední je ten, kdy dochází k ovulaci. Teoreticky tedy i pokud se milujete před tím, než plodné dny začnou, spermie má pořád naději.

Nepravidelnost cyklu

Dalším důvodem, proč otěhotnění nemůžete vyloučit, je fakt, že spousta žen má nepravidelný menstruační cyklus. Potýkají se s tím většinou mladé dívky, čerstvé maminky, ženy, které vysadily hormonální antikoncepci nebo které se nachází v peri menopauze. Tento výraz označuje období, kdy se organismus připravuje na menopauzu samotnou a krvácení přestává být pravidelné. V obou případech může teoreticky rozkolísanost cyklu zvýšit riziko otěhotnění. A proč?

Pokud jsou měsíčky nepravidelné, je možné, že se s nimi plodné dny začnou překrývat.

Krátká, nebo dlouhá menstruace

Stejný překryv může nastat u žen, jejichž menstruace je buď krátká, nebo naopak dlouhá. Některé ženy mohou, pokud mají dlouhé krvácení, přijít do jiného stavu na jejím konci, jelikož se nachází těsně před ovulací. Nebezpečí hrozí i při krátkém cyklu.

Ochrana

Otěhotnění v době krvácení sice není moc pravděpodobné, ale ani vyloučené. Nevynechávejte ochranu a nespoléhejte na to, že Vás Vaše dny ochrání.

Leave a comment