Rozvoj dětské motoriky ve 4. – 6. měsíci

Miminko se každým dnem mění a dělá neustálé pokroky,

jimiž mile překvapuje své rodiče. Ti by si měli být vědomi toho, že jejich potomek potřebuje především zcela přirozené podněty, aby se mohl po stránce psychomotorické dále rozvíjet. To znamená mluvit na něj, ukazovat mu hračky, měnit jeho polohu v postýlce tak, aby se nedíval na stále stejné předměty, ale aby se do jeho zorného pole dostaly nové stimuly. Miminko už dokáže odlišit, odkud přichází zvuk, a reaguje na to. Tím, že už ke svému vývoji potřebuje méně spánku než v prvních dnech života, se také urychluje jeho vnímání světa, který ho obklopuje.

Velkým stimulem jsou pro něj hračky,

které se pokouší uchopit do ruky. Zprvu jsou jeho pokusy neobratné, ale čím dál rychleji se zlepšuje. Hodně záleží na tom, jak hračka vypadá. Pokud je příliš velká, má takhle malé dítě stále problém ji uchopit. Jakmile ji drží v ruce, často si ji nakonec strčí do úst.

Od čtvrtého měsíce se mrňousek zkouší otáčet na bříško a jde mu to čím dál lépe. Většinou ho k tomu žene zvědavost, tedy že v tom směru přichází nějaký zajímavý zvuk nebo se přetočí, aby dosáhl na hračku nebo nějaký zajímavý předmět. Jakmile tomuto pohybu přijde miminko na chuť, bude se otáčet ze zad na bříško čím dál častěji a také rychleji, a to oběma směry. Zbaví se počáteční nejistoty a svoji techniku postupně zdokonalí. Když leží na bříšku, umí se vzepřít nejprve jednou rukou, později oběma.

Rodiče jsou také nadšeni z prvního děského „žvatlání“, kdy miminko komunikuje se svým okolím tak, že se pokouší vyslovit nejjednodušší slabiky.

Když ho zkusíte na půl roce jemně přitahovat za ručičky z lehu do sedu, dokáže udržet hlavičku vzpřímenou, protože jeho svalstvo se přirozeně postupně posiluje. Pokroky v jeho vývoji jsou znatelné. Miminko má z objevování světa radost a jeho rodiče jsou na něj mimořádně pyšní. Stále je však dobré mít na zřeteli, že každé dítě je jiné, má své vlastní tempo vývoje a pokud jsou jakékoli pochybnosti, měl by to posoudit specialista.

Kategorie: Vývoj novorozence

Leave a comment