Co se děje s dítětem v prvních hodinách a dnech po porodu?

Narození miminka je významnou událostí nejen pro rodiče, ale i pro děťátko samotné. V jeho těle dochází k mnoha fyziologickým změnám nejen při porodu, ale také po něm. Co se přesně s novorozencem děje?

Průchod rodidly a první změny

Při průchodu porodními cestami je miminko sice pasivní, ale i tak prožívá důležité okamžiky svého počínajícího života. Celý proces žene kupředu maminka a její vyplavování oxytocinu. Ten způsobuje kontrakce a miminko je tak vytlačováno ven.

Situaci ulehčuje fakt, že má dítě velmi měkkou hlavou, která zaručuje, že miminko vyjde ven snadněji. Občas může být hlavička po porodu deformovaná, ale to se obvykle velmi rychle spraví.

Tím, že dítě zažívá u porodu stres a vnímá celou situaci dost nekomfortně, tak se mu zvedá i tep. Výjimkou není ani tep nad 150 za minutu, což se ale v dalších desítkách minut sníží a ustálí.

Porod přináší pochopitelně i teplotní šok. Z původních 37 stupňů se dítě náhle ocitne ve zhruba 24, proto se miminka ihned balí do vyhřívané látky a často také nosí čepičku.

Dýchání a krevní oběh

V děloze plod přijímá kyslík přes placentu, což po odstřižení pupeční šňůry není možné. Navíc i krevní oběh funguje trochu jinak.

Po porodu jsou plíce miminka plné vody, té se ale rychle zbaví, čímž se plíce roztáhnou a děťátko může začít normálně dýchat. Také krevní oběh musí začít pracovat stejně jako u dospělého člověka.

Vnímání okolí v prvních dnech

Miminka jsou schopna pozorovat svět, ale vidění je omezené, rozeznávají jen obrysy. Také poznají hlas maminky, který na ně působí velmi konejšivě.

Novorozenecká žloutenka

Krátce po porodu se dětem začnou rozkládat přebytečné krvinky, což způsobí vyšší hladiny bilirubinu v krvi. To se může následně projevit jako novorozenecká žloutenka, která ale ve většině případů sama odezní.

Kategorie: Vývoj novorozence

Leave a comment