Pánevní dno

Určitě už jste také slyšeli o pánevním dnu a o tom, že se dá dokonce posilovat. O tom se mluví především v ženských kruzích. Jak to s ním vlastně je?

Co je to pánevní dno?

Pánevní dno se nachází, jak již název napovídá, na spodu pánve a rozděluje naše tělo na spodní a horní část. Jedná se o soubor tří svalů, které tvoří součást hlubokého stabilizačního systému. Ve svalech pánevního dna najdeme otvory pro konečník, pochvu i močovou trubici.

Proč je důležité

Svaly pánevního dna nahrávají správnému držení těla a plochému břichu, slouží jako podpora orgánů, čímž zajišťují jejich správnou funkci a, a dále přispívají ke správnému vyprazdňování a močení. Správně posílené svaly fungují jako prevence bolesti zad, a to hlavně bederní části.

U žen je jednou z hlavních rolí podpora dělohy a prevence inkontinence. U mužů mají pak tyto svaly za úkol napomáhat erekci.

V neposlední řadě mohou posílené svaly pánevního dna přispět k sexuálním prožitkům.

Proč ho posilovat

Vzhledem k výše popsaným funkcím je jasné, že bychom se měli o své pánevní dno starat, což neplatí jen pro ženy, ale i pro muže. Spousta z nás má sedavé zaměstnání, které občas prokládáme zvýšenou námahou. Ani jeden přístup ale není ideální.

Dobré je naopak svaly rozumně a dlouhodobě posilovat, abychom se zdravotním potížím, které plynou z jejich ochabnutí, vyhnuli.

Nepříznivě na pánevní dno působí také porod, pooperační stavy, úrazy a stárnutí. Ve všech případech totiž dochází k postupnému ochabovaní, které se dá ale celkem snadno napravit.

Jak pánevní dno posilovat

Řešením je buď cílené posílení pánevního dna pomocí tzv. Kegelových cviků, během kterého se soustředíte opravdu jen na pánevní dno, nebo zpevnění pomocí koaktivátorů, kdy zapojujete i další svalové skupiny.

Koaktivátory zpevníte například tak, že provedete cvik „prkno“. Břichem si lehnete směrem k podložce a zdvihnete se tak, abyste se opírali o předloktí. Další variantou je cvik „kočka“, kdy se opřete o kolena a dlaně a napodobujete protahování kočky.

Po cvičení byste měli chvíli relaxovat, na což se perfektně hodí například tulící polštář.

Kategorie: Porod

Leave a comment