Jak se připravit na porod?

Porod je pro každou ženu krokem do neznáma a roli nehraje ani fakt, že se nejedná o prvorodičku. Porod je pokaždé jiný a jeho průběh je velmi obtížné naplánovat do detailu. Ovšem jde se na něj připravit, aby byla budoucí maminka v maximální psychické i fyzické pohodě.

Předporodní přípravy

předporodní kurz
cvičení
porodní plán

Správný předporodní kurz

Těhotenství je pro nastávající maminky, které čekají své první miminko, období plné změn. Většina z nich ne na příchod svého potomka připravuje a snaží se získat co nejvíce informací. K tomu výborně slouží předporodní kurz.

O předporodních kurzech je dobré se nechat informovat od gynekologa, který vám vhodný kurz doporučí, případě pomůže s jeho výběrem. Předporodní kurzy se staly poměrně vyhledávanými, a tak se pořádají ve většině velkých měst.

Kvalitní kurz má ženu kompletně připravit na porod a na vše spojené s těhotenstvím. Většina kurzů se skládá ze dvou částí. První teoretické, kdy přednáší gynekolog, sestřička nebo porodní asistentka. V této části se budoucí rodiče psychicky připravují na porod.

Praktické části se pak rodička připravuje na porod a spolu s partnerem si na panence zkoušejí, jak správně zacházet s novorozencem, jak chovat, koupat, přebalit a další dílčí činnosti.

Speciální prostor je věnován kojení, jak začít kojit, jak má vypadat nutriční sání, jak vyvolat zvýšit nebo snížit laktaci, jak využít kojící polštář atd. Kurzy se nezaměřují pouze na dobu a před a během porodu, ale také na období šestinedělí.

Celý předporodní kurz by měl budoucí rodiče připravit na porod, naučit jak se starat o novorozence a budoucí maminku zbavit strachu z porodu a podat jí dostatek informací, které ji psychicky uklidní.

Cvičení

Cvičení je před porodem velmi důležité a napomáhá k hladkému průběhu porodu. Základem jsou dechová cvičení, díky nim dochází ke zklidnění a okysličení celého organismu. Díky správnému dýchání bude porod probíhat hladce a sníží vnímání bolesti při kontrakcích.

Na hladký, rychlý a méně bolestivý průběh porodu má vliv pánevní dno. To by mělo být posíleno. Cviky na posílení svalů pánevního dna pomáhají předcházet inkontinenci. Skvělým pomocníkem pro těhotenské cvičení je míč.

Připravte si porodní plán

V současné době již většina porodnic přistupuje a snaží se vyjít vstříc všem požadavkům rodiček. Porodní plán se stal klíčovým dokumentem a prostředkem komunikace mezi rodičkou a porodníkem. Navíc pomáhá rodičce si utřídit myšlenky a požadavky.

Součástí porodního plánu musí být vše co si přejete a nepřejete. Důležité je tak se vyjádřit k dílčím fázím porodu a postupům. Porodník musí vědět vaše stanovisko k:

nastřihnutí hráze
klystýru
tlumení bolesti
doprovodu
poloze při porodu
technice tlačení
přestřihnutí pupeční šňůry

Leave a comment