Kyselina listová: proč je v těhotenství tak důležitá?
Kyselina listová neboli vitamín B9 je naprosto zásadní pro zdravý vývoj vašeho miminka. Pokud ještě těhotná nejste, ale plánujete to, zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které kyselinu listovou obsahují, s několikaměsíčním předstihem.
Kyselina listová ovlivňuje vývoj plodu
Nedostatek vitamínu B9 může mít na plod zcela fatální vliv. Kyselina listová napomáhá dělení buněk, což je při vývoji zárodku nesmírně důležité. Zároveň podporuje jeho růst a podílí se na syntéze nukleových kyselin, tedy DNA a RNA. Zkrátka a dobře, kyselina listová je u všech naprosto zásadních dějů, které se v děloze po početí odehrávají. Nejdůležitější je její konzumace během prvních čtyř měsíců gravidity. Ale ani potom samozřejmě není dobré se kyseliny listové zříkat.
Špenát je pojistkou proti potratům
Tento vitamín je rovněž vynikající prevencí před potraty. Proto ženy, které potrat prodělaly, by měly začít tento vitamín konzumovat ještě dříve, než znovu otěhotní, a tím se lépe na novou situaci připravit. Snižuje také riziko výskytu vývojových vad a rozštěpu páteře. Zároveň se zmenšuje možnost nechtěného odloučení placenty.
Kyselinu listovou najdeme v listové zelenině, jako je třeba špenát, hlávkový salát, chřest, brokolice, hrášek, cibule nebo růžičková kapusta. Dobře uděláte, když si pochutnáte na avokádu, kromě zmíněného vitamínu B9 obsahuje i velmi důležité omega-3 mastné kyseliny. Zrovna tak vnitřnosti, zejména játra a ledvinky, se vyplatí zařadit do jídelníčku kvůli tomuto vitamínu. Játra by však těhotná žena neměla jíst příliš často, obsahují retinol a ten by mohl plodu ublížit. Zrovna tak chléb nebo celozrnné obiloviny jsou dobrým rezervoárem kyseliny listové. Obecně platí, že vařením se vitamín B9 znehodnocuje. Dodejme ještě, že jde o vitamín řady B, který je rozpustný ve vodě.
Leave a comment