Co ovlivňuje porodní váhu dítěte

To je ale pořádný kus chlapa, říkáme často o novorozeném chlapečkovi s naducanými tvářemi a faldíky.

Jaká hmotnost je podle lékařů u novorozeného dítěte ideální? Pohybuje se v rozmezí od 2 500 gramů do 4 000 gramů. Nejčastěji kolísá od 3 000 do 3 500 gramů, ať už jde o kluka nebo holčičku. Hmotnost často hodně závisí i na tom, jak velké miminko se narodilo. Právě tyto dva údaje jsou zkraje života velmi důležité a souvisí spolu.

Jestliže má miminko nižší váhu,

hovoří se o ní jako o podlimitní. Naštěstí je dnes už zdravotnická péče na tak vysoké, kvalifikované úrovni, že se daří díky skvělému lékařskému vybavení zachránit i novorozence s velmi nízkou hmotností.

O nadlimitní hmotnosti se hovoří,

pokud děťátko bezprostředně po porodu váží více než rovné 4 kilogramy. Existuje dokonce pojem „obrovský plod“ - ten se používá tehdy, když novorozenec přišel na svět a jeho hmotnost byla vyšší než 5 000 gramů.

To většinou představuje pro nastávající maminku v posledních týdnech velkou zátěž. Stejně tak náročný bývá i samotný porod. I když se dnes už díky vynikajícímu přístrojovému vybavení daří velmi dobře odhadnout velikost miminka, lékaři přeci jen nedokáží zcela spolehlivě předpovědět, do jaké míry bude porod probíhat standardně a kdy mohou nastat komplikace. Záleží na tom, jestli maminka rodí své první dítě nebo jde už o zkušenou rodičku, jaký je její věk, zdravotní stav, ale i na dalších okolnostech.

V minulých staletích panovala představa, že čím baculatější dítě po porodu je, tím vyšší má šanci na přežití. Svým způsobem to byla pravda, protože hodně malé děti často umíraly na podvýživu nebo kvůli vážným nemocem, kterým nedokázaly čelit, pokud byla jejich váha hodně nízká. Dnes se na to lékaři dívají jinak. Dětí, rodících se s hmotností okolo 4 000 kilogramů, v posledních desetiletích přibývá, a ne vždy je to dobře. Zejména když se miminko narodí s větší hmotností kvůli cukrovce, kterou těhotná žena trpěla, ale nebyla včas rozpoznána nebo nebyla správně léčena.

V úvahu je však třeba vzít i skutečnost, jakou postavu a hmotnost mají rodiče novorozence. Těhotné ženy si často neodpírají žádné dobroty, a tak i ony mívají nadváhu.

Leave a comment