Jak poznat těhotenství aneb jsem v tom?

Přemýšlíte, jestli nejste těhotná? Asi není nic jednoduššího, než si koupit těhotenský test a ověřit si to. Přesto ale mnoho žen pozná téměř okamžitě, že přišly do jiného stavu. Příznaků je celá řada.

Vynechání menstruace

Asi nejběžnější je, když vynechá menstruace, ale to může nastat i při velké fyzické nebo psychické zátěži. Někdy se slabé krvácení přeci jen objeví a žena se domnívá, že jde o menzes. Ve skutečnosti k tomuto výraznějšímu špinění dojde v případě, že se oplodněné vajíčko přichytí k děložní stěně.

Nevolnosti, nadýmání

Známe to z filmů. Hlavní hrdinka jde na toaletu a zvrací. Televizní divák si okamžitě pomyslí: to je jasné, je těhotná. Nevolnosti k těhotenství patří, ale neobjevují se pouze po ránu. Nastávající maminku mohou potrápit kdykoli během dne nebo i v noci.

Také nadýmání a pocit plného, nafouknutého bříška může souviset s graviditou. Hormonální změny jsou tak výrazné, že se projeví i v této podobě.

Nevysvětlitelná únava

I když žena nezměnila svůj denní režim, přesto se může cítit naprosto vyčerpaná. Embryo rychle roste, a to klade na matčin organismus obrovské nároky už v prvních dnech a týdnech po početí. S tím souvisí i nadměrná potřeba spát a odpočívat.

Nepochopitelné změny nálad

Bezdůvodná plačtivost, podrážděnost, přecitlivělost, nečekané záchvaty smutku nebo situace, kdy se žena snadno dojme a vše přehnaně prožívá, opět souvisí s hormonálními změnami. Tyto emoční výkyvy mohou souviset i s tím, že se nastávající maminka necítí dobře, neví, že je těhotná a má strach o své zdraví.

Napětí v prsou

Pokud žena běžně netrpí v druhé polovině mestruačního cyklu napětím a bolestmi prsou, tak právě těchto odchylek, které souvisejí s graviditou, si může brzy všimnout. Prsa jsou citlivá na dotek a zvětšují se.

V každém případě platí: co žena, to jiný průběh a příznaky. Některá budoucí maminka to na sobě pozná prakticky okamžitě, zatímco jiná žádné změny nepozoruje a o těhotenství se dozví až při návštěvě gynekologa.

Leave a comment