Stomatologická péče před otěhotněním, v těhotenství a po porodu

Stomatologická péče je, jak tvrdí zubaři, základ celkového zdraví. Pravidelné prohlídky a návštěvy dentální hygieny by měly být součástí prevence všech pacientů, ale u nastávajících maminek to platí obzvlášť.

Před otěhotněním

Pokud plánujete otěhotnět, určitě zajděte k zubaři ideálně ještě před početím. Celková prohlídka by měla zahrnovat i rentgen chrupu, který se v těhotenství nesmí provádět. Lékař zkontroluje Váš stav, popřípadě ošetří kazy a počínající záněty, které se někdy v období gravidity mají tendenci horšit.

Každý zákrok navíc způsobuje pacientce stres a v pokročilém těhotenství je jakýkoliv zásah nepohodlný. Rozhodně tedy preventivní prohlídku a dentální hygienu neodkládejte, snížíte tak riziko krvácení dásní a vzniku kazů.

V těhotenství

V těhotenství se rozhodně nedoporučuje prohlídka zahrnující rentgen, nebezpečí hrozí zejména v prvním trimestru, kdy vznikají základy tělních soustav plodu. Při ozáření pak hrozí zvýšené riziko rozvoje vrozených vývojových vad, proto se vždy předtím, než Vám lékař rentgenové vyšetření nabídne, přesvědčte, že opravdu nečekáte miminko.

Co naopak plodu nevadí, je anestetikum. Některá z nich se sice nedoporučují na začátku gravidity, proto zubaři svůj stav oznamte, ale obecně vzato se lokální umrtvení aplikovat dá. Anestetika se podávají hlavně v případě zánětů. Hovoříme-li o kazech, tak spravení menších kazů lze ponechat na pozdější době a větší by se takto náhle neměly objevit, pokud pravidelně docházíte na preventivní prohlídky.

Pokud v období gravidity zvracíte, tak s čištěním zubů vždy počkejte alespoň půl hodiny. Zvracení snižuje pH v ústech a naleptává sklovinu, takže mechanickým čištěním zubů byste si sklovinu akorát ještě více poničily.

Nastávající maminky by také v rámci péče o chrup neměly zanedbávat dostatečný přísun vápníku a vyvážené stravy.

Tip: Samozřejmostí by mělo být efektivní a pravidelné čištění zubů a návštěva dentální hygieny v těhotenství také není od věci.

Po porodu

Po porodu nejsou nutné žádné speciální úkony, pouze účinné čištění zubů, preventivní prohlídky a opět dentální hygiena. V případě, že jste si před porodem naplánovaly nějaké u zubaře úkony, pak se poraďte, kdy je vhodný čas. Ten se totiž liší podle náročnosti ošetření.

Leave a comment