Těhotenské masáže a teplé obklady ANO či NE, aneb jak ulevit od bolesti zad v těhotenství?

Trápí vás bolesti zad v těhotenství?

Nejste v tom samy. Bolesti zad jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se těhotné ženy potýkají. Hormonální změny, růst bříška a změna těžiště těla mohou způsobit nepříjemné pocity a bolesti. Naštěstí existují jednoduché a účinné metody, které vám mohou pomoci ulevit. Pojďme se na ně podívat.

Teplé obklady – Rychlá úleva od bolesti zad v těhotenství.

Jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak zmírnit bolest zad, jsou teplé obklady. Teplo pomáhá uvolnit napjaté svaly a zlepšit prokrvení v postižené oblasti, což vede k rychlé úlevě od bolesti zad. 

Jak na to?

Použití teplého obkladu: Můžete použít teplou vodní láhev, elektrický vyhřívací polštářek nebo ručník namočený v teplé vodě, pokud nechcete vlhké teplo je ideální vyzkoušet například nahřívací pohankový polštářek, nebo dečky, které můžete nahřát v troubě nebo na sluníčku.

Aplikace: Položte teplý obklad na bolestivou oblast zad a nechte působit 15–20 minut. Dbejte na to, aby teplota nebyla příliš vysoká, abyste se nepopálily a obklad byl pro vás příjemný a hřejivý.

Opakování: Tuto metodu můžete opakovat několikrát denně podle potřeby.

Teplé obklady jsou jednoduchým a rychlým způsobem, jak si ulevit od bolesti zad a navodit pocit pohody. 

Obklady na bolest zad v těhotenství

Jemné masáže – Relaxace a úleva

Masáže mohou být pro těhotné ženy velmi prospěšné. Pomáhají uvolnit napětí ve svalech, zlepšují krevní oběh a celkově přispívají k pocitu relaxace a pohody. Nicméně, je důležité dbát na to, aby masáže byly prováděny s mírou a opatrností.

Jak na to?

Výběr správného maséra: Ideálně se poraďte s profesionálním masérem, který má zkušenosti s masážemi pro těhotné ženy. Může vám doporučit vhodné techniky a oblasti, na které se zaměřit.

Domácí masáže: Pokud preferujete domácí prostředí, můžete požádat svého partnera, aby vám jemně masíroval záda. Používejte jemné, kruhové pohyby a vyhněte se příliš velkému tlaku. Můžete využít masážní míčky.

Masážní oleje: Používejte přírodní masážní oleje, které jsou bezpečné pro těhotné ženy. Levandulový nebo mandlový olej jsou skvělými volbami.

Masáže mohou být nejen úlevou od bolesti, ale také příjemným způsobem, jak se uvolnit a spojit se svým partnerem. 

masáže v těhotenství

Dostatek odpočinku a kvalitního spánku

Kromě teplých obkladů a masáží je také důležité, abyste si dopřály dostatek odpočinku a kvalitního spánku. Vaše tělo prochází během těhotenství mnoha změnami a zaslouží si péči a pozornost.

Tipy pro lepší spánek:

Používejte těhotenský polštář: Speciální těhotenské polštáře poskytují oporu bříšku a zádům, což může výrazně zlepšit kvalitu spánku.

Spěte na boku: Spánek na boku, zejména na levé straně, může zlepšit průtok krve k vašemu miminku a snížit tlak na záda.

Relaxace před spaním: Před spaním si dopřejte chvíli klidu a relaxace. Teplá koupel nebo čtení knihy vám mohou pomoci uvolnit se.

Dostatek odpočinku je klíčový pro vaše zdraví a pohodu během těhotenství. 

těhotenský polštář úleva od bolesti zad

Podělte se o své zkušenosti

Jaké jsou vaše oblíbené metody na zmírnění bolesti zad v těhotenství? Máte nějaké osvědčené tipy a triky, které vám pomáhají? Podělte se s námi v komentářích! Společně můžeme sdílet užitečné rady a podporovat se navzájem během tohoto krásného, ale náročného období. Přejeme vám pohodové těhotenství bez bolesti zad!

Leave a comment