Co je to překotný porod?

Mnoho žen se obává dlouhého, vyčerpávajícího porodu, který bude trvat dlouhé hodiny. Stejně tak nepříjemnou zkušeností může být i překotný porod. Co přesně se pod tímto pojmem skrývá?

Odborníci za překotný porod označují takový, který trvá zhruba dvě hodiny. Jde o velice rychlý, spontánní porod, kdy se doba od odchodu plodové vody do narození miminka nepočítá na hodiny, ale na desítky minut.

To nastává zejména při silných děložních kontrakcích nebo v případě, že takzvané měkké porodní cesty nekladou při příchodu miminka na svět prakticky žádný odpor. Někdy dojde k překotnému porodu i v případě, že miminko je malé a má nízkou porodní váhu.

Překotný porod, respektive jeho rychlost a intenzita stahů, může maminku vylekat. Statisticky k němu dochází spíše u vícerodiček, tedy žen, které už jednou nebo i víckrát rodily. Jejich porodní cesty se totiž snadněji otevírají. Některé maminky jsou přesvědčené o tom, že když už mají za sebou jeden překotný porod, tak že ten další bude mít stejný charakter. Může to tak být, ale i nemusí.

Doma, v autě, ale i na schodech

Stává se, že žena porodí buď doma nebo v autě cestou do porodnice. Někdy sice už v nemocnici je, ale nestihne se dostat na porodní sál.

Nastávající mamince hrozí při překotném porodu poranění děložního hrdla, pochvy nebo bolestivé natržení hráze. Ani pro miminko není tento způsob porodu ideální. Může dokonce dojít i k nebezpečnému nitrolebečnímu poranění. To se stává v důsledku mimořádně silných děložních stahů, kdy je hlavička děťátka během krátké doby vystavena zvýšenému tlaku. Při běžném porodu prochází miminko děložními cestami zvolna, přirozeně, takže síla, která ho vypuzuje, není tak silná. Pokud byl průběh těhotenství bezproblémový a maminka je zdravá, existuje vysoká pravděpodobnost, že i takto rychlý porod dopadne dobře, bez komplikací.

Lékaři ošetří maminku i děťátko

V každém případě musí rodičku i dítě po překotném porodu vyšetřit lékaři. U ženy je nutné zkontrolovat, zda odešla celá placenta a ošetřit trhlinky v porodních cestách. Miminku se musí podvázat pupečník, zkontrolovat jeho zdravotní stav a především zabránit jeho prochladnutí. Následuje série vyšetření, které by měly potvrdit, že navzdory rychlému porodu je maminka i děťátko v pořádku.

Kategorie: Porod

Leave a comment