Jak může muž podporovat těhotnou manželku?

I když to možná neřekne nahlas, každá těhotná žena je ráda, když jí partner pomáhá. Hodně záleží na tom, v jakém trimestru se zrovna nastávající maminka nachází. Podle toho se také muž může vhodně zapojit.

Nevolnosti komplikují první trimestr

První trimestr bývá pro ženu náročný hlavně kvůli nevolnostem. Nejčastěji se objevují ráno, ale ani přes den to často není žádná sláva. Pokud už partneři dítě mají, těhotná maminka by určitě uvítala, kdyby se tatínek co nejvíce zapojil do péče o potomka. Někdy stačí doprovodit ho do školky, napsat s ním domácí úkoly nebo mu připravit svačinu do školy.

Když vadí pachy v kuchyni

Zrovna tak vaření je pro nejednu gravidní ženu problém, protože jí vadí různé pachy. Je-li partner šikovný a vaření ho baví, má nastávající maminka vyhráno.

První tři měsíce bývají obecně pro těhotnou ženu rizikové, mohou se objevit nejrůznější zdravotní komplikace. Proto by bylo lepší, kdyby namáhavou a těžkou práci vykonával muž a žena více odpočívala.

Druhý trimestr řada žen považuje za nejpříjemnější období. Nevolnosti odezněly, bříško ještě není tak velké, aby bránilo v pohybu, a žena si požehnaný stav užívá. Samozřejmě nebude určitě nic namítat, když jí partner bude i v této době pomáhat a hýčkat.

Pomozte s nákupem, kupte kytičku

Nejnáročnější bývají poslední dva měsíce gravidity. Maminka hůř spí, bývá unavená, málo pohyblivá. Právě v tuto dobu je pomoc prakticky nepostradatelná. Nošení nákupních tašek, zvedání těžkých předmětů, zrovna jako namáhavé domácí práce by měl v tuto dobu zastat partner těhotné ženy. Zejména pokud se u ní vyskytly jakékoli zdravotní komplikace.

Opora těhotné ženě, to není jen fyzická práce, ale také psychická pomoc a opora. Žena může trpět výkyvy nálad, být plačtivá, přecitlivělá, pochybovat o tom, jestli ji muž má pořád rád. Něco dobrého na zub, kytička nebo nějaká drobnost pro radost nastávající maminku určitě potěší, a to kdykoli během devíti měsíců.

Leave a comment