Víte, co je sekundární neplodnost?

Sekundární neplodnost

Pokud se marně snažíte o druhé či další dítě již delší dobu, řekněme dva roky, je pravděpodobné, že máte problém s neplodností. Přestože se nejvíce pozornosti věnuje primární neplodnosti, nemalé procento párů trápí neplodnost sekundární (podle WHO může jít celosvětově až o 25 % párů). Takové páry již doma jedno či dvě děti mají, touží po dalším, ale nedaří se jim úspěšně otěhotnět či dítě donosit.

Co tyto problémy způsobuje a jak je léčit?

Sekundární neplodnost způsobují stejné příčiny, jaké nacházíme u neplodnosti primární, a shodné jsou i postupy při léčbě. Na vině mohou být např. srůsty v pánevní oblasti, neprůchodné vejcovody, endometrióza, nepravidelnosti cyklu nebo ovulace, špatná kvalita či nedostatečné množství spermií.

Ať už je příčina jakákoliv, k rozvoji či zhoršení tohoto stavu došlo od vašeho posledního porodu. Komplikace během porodu mohly vést ke zjizvení tkáně, po porodu mohla proběhnout skrytá infekce, přispět mohl i samotný běh času – každým rokem plodnost ženy nekompromisně klesá.

Žárlím na kamarádky, které mají větší rodiny, a pak cítím vinu, že mi můj syn není dostatečně dobrý. Je to normální? Přestože své dítě milujete, chybí vám ta velká či úplná rodina, o které jste snila.

Obvyklé reakce na sekundární neplodnost zahrnují běžně tyto pocity:

Odmítání. Myslíte si, že nemůžete mít problém s neplodností, protože už přece jedno dítě (nebo dvě) máte. Z tohoto důvody se páry se sekundární neplodností vyhýbají odborníkům, léčbu odmítají nebo přicházejí až velmi pozdě.

Závist. Můžete se cítit odstrčené kamarádkami, jejichž rodiny se rozrůstají a můžete zároveň na jejich úspěch s větším počtem dětí žárlit.

Izolace. Rodiče se sekundární neplodností často mají pocit, že nepatří do žádné „typické" skupiny. Nemohou se ztotožnit s primárně neplodnými páry, protože již vlastní dítě mají. Nezapadají však ani mezi klasické rodiny s více dětmi. Zároveň se mohou začít odcizovat partneři vzájemně, protože problémy s neplodností jsou velmi stresující a mohou partnerské vztahy ničit.

Lítost. Vývoj a pokroky svého dítěte vnímáte smíšeně – cítíte radost z jeho úspěchů, ale zároveň smutek, že toto již se žádným dalším dítětem znovu neprožijete.

Vina. Tento pocit ve vás může vyvolávat neschopnost dát svému dítěti sourozence, stejně jako samotná touha po dalším potomkovi (Proč mi není můj krásný a zdravý syn dost dobrý?).

Vztek. Můžete zažívat vztek, že je vám odepřeno to, co pro jiné je tak snadné – rozšířit rodinu o dalšího člena.

Úzkost. Pokud se rozhodnete podstoupit náročnou léčbu, bývá to velmi náročné, když už doma jedno dítě máte. Všechny ty odběry, injekce, ultrazvuky... Cesty do CAR mohou být dlouhé, drahé a stresující, často je potřeba zajistit hlídání (mimo jiné některé ženy nechtějí, aby se jejich dítě prohánělo před řadou matek, které bezvýsledně touží teprve po prvním miminku, a chtějí se tak vyhnout i jejich nepříjemným pohledům).

Finančně nákladná může být i samotná léčba – zatímco jste měli původně v plánu zaplatit svému prvnímu dítěti kroužek angličtiny, našetřit na nový počítač nebo spořit na studium v zahraničí.

Vyhledejte pomoc

Zažíváte nesnadné momenty, bohužel jsou však nedílnou součástí bolestivé zkušenosti se sekundární neplodností. Stejně jako s primární neplodností, budete někdy se svým partnerem prožívat chvilky krásné, ale pravděpodobně spíše ty špatné. Rozhodně se nebojte vyhledat odbornou pomoc. Akceptujte fakt, že problémy s neplodností vám mohou ničit život i v jiných oblastech a nedovolte, aby se tak nakonec opravdu stalo.

Vyhledejte si informace o své situaci – možnosti léčby či alternativních řešení a stanovte si s partnerem jasné hranice, jak dlouho se budete snažit, kolik jste ochotni investovat, co všechno hodláte podstoupit, atd. Věnujte se i jiným činnostem než soustředění se na rozšiřování rodiny. Kromě uspokojování vlastních zájmů nezapomeňte trávit čas dohromady jako rodina.

Pokud vás problém deprimuje natolik, že se nedokážete účastnit křtin, narozeninových oslav a podobných situací zaměřených výhradně na dítě, nebojte se svou přítomnost odříci a pošlete nějaký dar, pro který nebudete muset do obchodu s dětským zbožím (vhodná může být např. knížka).

A především, nezůstávejte na to sami a hledejte podporu u dalších párů. Promluvte si s dalšími, kteří se teprve perou či se dokonce úspěšně poprali se sekundární neplodností. První kontakty můžete získat třeba i přes diskuzní fórum zde na internetu.

Kategorie: Zdraví a nemoci

Leave a comment