Jak nabízet příkrmy jinak než v lahvičce

Někdy to vypadá jako téměř neřešitelný problém. Maminka chce pro své děťátko to nejlepší, tedy kojit ho, co to dá, ale zároveň ho nechce připravit o příkrmy. Jak tedy postupovat, aby tento stav vydržel co nejdéle?

Nejprve miminko nakojte, a teprve potom mu nabídněte příkrm, aby bylo syté.

Pravidelné kojení je důležité nejen pro vašeho potomka, ale i proto, aby se mateřské mléko neustále tvořilo. Na to nezapomínejte.

Dítě přikládejte vždy ke druhému prsu, než z jakého jste potomka krmila naposledy, aby se prsa rovnoměrně vyprazdňovala, netvořily se případně bolestivé zatvrdliny a nevznikal v prsu prostor pro zánětlivá onemocnění.

Když dokrmujete, použijte raději lahvičku, určenou speciálně pro kojené děti – její savička je tvarována tak, aby dále podporovala kojení.

První pokusy můžete vykonat i tak, že příkrm dáte na svůj čistý prst, na jeho bříško, a opatrně ho vložíte dítěti do úst – mimochodem, jemným stiskem patra stimulujete u děťátka sací reflex. Pozor na dlouhé nehty!

Jestliže používáte lžičku,

vyberte plastovou, nestudí tolik jako kovová. Když už jsme u té teploty – rozdíl mezi mateřským mlékem a příkrmem by neměl být nijak dramatický, dbejte na to, aby teplota příkrmu byla děťátku příjemná.

Naučte se přikládat lžičku tak, aby dítě nemohlo příkrm zbytečně vystrčit špičkou jazyka. Vkládejte ji ke rtům opatrně a s citem. Nedávejte ji příliš daleko ke kořenu jazyka, je to nepříjemné a může to zbytečně vyvolat dávicí reflex.

I když okolo kojení a podávání příkrmů panuje hodně nejasností, odborníci se stále přiklánějí k tomu, aby bylo miminko plně kojeno do šesti měsíců, a pak se opatrně začalo s příkrmy. Mějme však na paměti, že každý novorozenec je jiný včetně chutí a schopnosti zasytiti se. Právě okolo šestého měsíce se u dítěte zvyšuje energetická potřeba, kdy miminko potřebuje ke svému růstu a zdárnému vývoji více energie a živin.

Leave a comment