Stravování kojenců a umělá výživa

Zhruba každá dvacátá žena se dostane do situace, že nemůže z nějakého důvodu kojit své miminko. V dnešní době již naštěstí existuje kvalitní umělá výživa, která dítěti poskytne vše potřebné ke správnému vývoji. Výživa se dělí na několik různých typů. O jaké druhy se jedná a jak se mezi sebou liší, si popíšeme v následujících řádcích.

Počáteční mléka

Tato mléka se podávají novorozencům a kojencům do 4. měsíce věku. Základem pro výrobu je speciálně upravené kravské mléko. Obsahují cukry, zejména laktózu, bílkoviny a také tuky a přesně stanovené dávky mikronutrientů. Bílkoviny jsou v mléce tzv. adaptované, což znamená, že se upravuje poměr syrovátky a kaseinu.

Velmi důležitou složkou jsou prebiotika, která napomáhají správnému trávení, tvorbě střevní mikroflóry a vstřebávání látek ve střevech.

Pokračovací mléka

Pokračovací mléka se dávají dětem od 4. až 6. měsíce, vždy si tedy na konkrétním výrobku ověřte, od kolikátého měsíce je vhodné ho podávat.

Tento typ mléka obsahuje jiné typy cukrů a bílkovin a je také obohacen o další vitamíny a minerály.

A proč jsou pokračovací mléka trochu jiná než ta počáteční? I složení mateřského mléka se v průběhu kojení mění, aby vždy odpovídalo momentálním potřebám dítěte.

Speciální mléka

Pochopitelně výrobci počítají i s alergiemi, problematickým trávením a podobně. Z toho důvodu seženete i hypoalergenní mléka, tedy taková, která neobsahují potenciálně antigenní složky. Nejčastěji způsobuje potíže BKM, tedy bílkovina kravského mléka. V hypoalergenním mléku je BKM rozštěpena, takže dítěti nedělá problém ji strávit.

Pokud je dítě alergické například na laktózu, seženete i mléko se sníženým nebo dokonce nulovým obsahem. V tomto případě musí být pochopitelně laktóza nahrazena jiným cukrem, aby byl vyvážen poměr všech důležitých živin.

Leave a comment