Rady na dobrou noc: Jak vhodným oblečením zajistit klidný spánek miminka?

Vhodně obléci miminko pro klidný spánek se může zdát jednoduché ve srovnání s pokusem přimět jej prospat celou noc. Je však třeba vzít v úvahu několik důležitých aspektů.

Volba oblečení na spaní 

Miminko by mělo spát v oblečení, které je pohodlné, prodyšné, aby se děťátko nepotilo, a přitom dobře udržuje teplo. Ideální jsou přírodní organické materiály, jež lze využít celoročně, jako je bavlny či len. 

Žádoucí jsou oděvyširších střihů, které nikde netlačí, nemají vystouplé knoflíky, škrtivé gumy apod. 

Americká akademie pediatrů (AAP) doporučuje oblékat miminka do oblečení podobného tomu, v jakém by se při stejné teplotě cítili pohodlně i dospělí. Můžete se rozhodnout dát jim jednu další vrstvu nad rámec toho, co by nosil dospělý, ale ne více. Teplotu svého dítěte můžete zkontrolovat položením ruky na jeho hruď. Pokud je na dotek horká, odstraňte jednu vrstvu oblečení. Buďte obzvláště opatrní, abyste příliš nenabalovali dítě s horečkou, nachlazením nebo infekcí. 

V letních měsících můžete miminku obléci pouze body, je-li chladněji, pak je lepší overal, případně overal v kombinaci s body. Pro malá miminka nejsou doporučena dvoudílná pyžamka, abychom se vyhnuli riziku, že pyžamo přejede dítěti přes obličej. Ideální jsou tedy rostoucí body a overaly, a to z prodyšných přírodních materiálů jako je bavlna (ideálně v bio kvalitě) či merino vlna.

Petra, maminka osmiměsíční Sáry, se podělila o svou zkušenost s rostoucím body z mušelínu z dílny Mámy v lese: Sárinka má body moc ráda. Dává pocit jemnosti, lehkosti a prodyšnosti, nekouše ani neškrábe, netlačí, dlouho vydrží. Peru ho s ostatním oblečením na 40 stupňů v pračce a nechávám volně uschnout na ramínku na sušáku, kde vždycky uschne rychleji než třeba bavlněné ponožky. Skvěle absorbuje pot, takže ho využívám, i když dávám Sáru spát do kočárku nebo nosítka, jako spodní vrstvu pod dalším oblečením.

 

Přikrývky, spací pytle a swaddlery na spaní

Pro přikrytí kojenců jsou vhodná přiléhavá prostěradla či spací pytle, jež jsou navrženy tak, aby snížily riziko zadušení miminka pod přikrývkou. Klíčové je vyhnout se oblečení či povlečení, které má volné části jako šňůrky, a vždy pokládat miminko (do 12 měsíců) na záda. 

Příliš těsné zavinutí do zavinovaček není žádoucí. U hyperaktivních miminek jsou někdy využívány swaddlery, ale AAP je nedoporučuje, u mnohých miminek namísto pocitu bezpečí spíše probouzí nevoli, že se nemohou pohnout; navíc může ve swaddleru dojít k jejich nevhodnému přetočení a zadušení. Mezi další rizika patří přehřátí a příliš těsné zavinutí, jež může způsobit nadměrný tlak na boky.

Len je skvělou volbou jak pro oblečení na spaní, tak pro kojenecké i dětské ložní prádlo, letní zavinovačky, hnízdečka a další výbavu na spaní. Oceníte jej i při vrstvení do šátků a nosítek. Je to odolný materiál s dlouhou životností, je pevný a dobře drží tvar – nevytahuje se, ani nežmolkovatí.  Odolává i mechanickému poškození.

Len a mušelín

V dobách, kdy bývala Česká republika textilní velmocí, byl len hlavní textilní plodinou. Po sametové revoluci ovšem neobstál v konkurenci na evropském trhu (cenou ani kvalitou). Dnes se pěstuje v ČR pouze pro potravinářský průmysl na olej, nikoli pro vlákno, a „český len“ je lnem z evropské produkce, který se do Česka dostává jako příze nebo surový neupravený materiál a zde se tká či barví a dále upravuje. 

Mušelín, pocházející ze Středního východu, se v Evropě poprvé objevil v 17. století. Na konci 18. století se stal trendy ve Francii, dokonce i na dvoře Ludvíka XIV. S oděvy z mušelínu obchodovali už staří Řekové. Látka získala své jméno podle města, kde se s ní Evropané poprvé setkali, Mosulu, v dnešním Iráku, byť primárně pochází bengálská tradiční výroba jemných mušelínů z města Dháka, tedy dnešního Bangladéše. 

Obě látky jsou příjemné a pohodlné, jemné a měkké a navíc hypoalergenní, tedy jsou vhodné i tehdy, trpí-li vaše miminko astmatem nebo jinými respiračními obtížemi, či ekzémy, lupenkou nebo dalšími kožními potížemi – nedráždí totiž citlivou pokožku.

Jsou to tkaniny nenáročné na údržbu, rychle schnoucí, lze je prát v pračce s ostatním prádlem na běžné teploty, jen je doporučeno ždímat je na nízké otáčky a nedávat do sušičky – a pokud, pak jen krátce a posléze nechat kousek volně dosušit. Mušelín není ani třeba žehlit. 

Len, jako organický a rozložitelný materiál, i mušelín vyráběný ze 100% bio bavlny splňují podmínky pro pomalou módu, dlouho vydrží a jejich výroba je velmi šetrná k životnímu prostředí. Pěstování lnu – jelikož většina produkce pochází z Evropy – má navíc nízkou uhlíkovou stopu. 

Čepička na spaní 

Při spánku je u hodně malých miminek běžné chránit i hlavičku, kudy uniká teplo, především, pokud spí v nosítku nebo venku v kočárku. Z důvodu rizika zadušení nesmí mít čepička žádné šňůrky, musí na hlavičce dobře držet a musí být vyrobena z materiálu, který je prodyšný, aby nedošlo k přehřátí. Mohl by se vám hodit jeden z top produktů od Mámy v lese, čepička merino, která zahřeje a zároveň se v ní hlavička nepotí. Je použito nejjemnější merino české výroby, které nekouše ani neškrábe. Čepička skvěle padne a dlouho vydrží a na eshopu je dostupná ve třech barvách a velikostech. 

Pro spánek miminek je naprosto nevhodná klimatizace, ovšem jste-li nuceni přesouvat se s vaším kojencem někam letadlem či delší dobu autem, pravděpodobně se klimatizování nevyhnete: i v takových chvílích čepička merino skvěle poslouží. 

Autorka textu: Zdeňka Bílková

Spoluautorka: Martina Martinez Arboleda

Kategorie: Péče o miminko

Leave a comment